ΕΛΛΑΔΑ

Κορινθία: Ίσθμια και Λουτράκι, Λίμνη Βουλιαγμένης

Ημερήσια
από € / άτομο
(με Φόρους 0€ / άτομο)
Κάνε Κράτηση για 48 ώρες Δωρεάν

Wildlife

ΟΜΑΔΙΚΑ Με Πούλμαν Αναχώρηση: από Αθήνα

Περιγραφή Ταξιδιού

Μια καλοκαιρινή μονοήμερη εξόρμηση στην Κορινθία, με ιστορίες για τον Ισθμό και τον αρχαίο δίολκο αλλά και για τις ελιές της Κορίνθου και γνωριμία με ένα σχετικά άγνωστο μουσείο και με ένα καλλιεργητή ‘εξ ανάγκης’, Βιοδυναμικής καλλιέργειας θα έρθουμε σε επαφή με τον Πολιτισμό της Κορινθίας. Από την άλλη μεριά πάλι θα βολτάρουμε στην πανέμορφη λίμνη Βουλιαγμένης, το Ηραίο και το Λουτράκι.
Στα συν, η αναζωογονητική βουτιά στα ιαματικά νερά Λουτρακίου και το Gourmet γεύμα μας.
Η σύντομη επίσκεψη μας στην περιοχή θα μας γεμίσει εικόνες και θα μας αναζωογονήσει.

Τα γαστρονομικά μας ταξίδια
επιμελείται και συνοδεύει ο Τίμος Πετρίδης

Ο Τίμος Πετρίδης, είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.

Το ταξίδι περιλαμβάνει

Περιλαμβάνονται/Δεν Περιλαμβάνονται

  • Μεταφορές: Με πολυτελές λεωφορείο

  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Γαστρονομικές ξεναγήσεις από τον αρχηγό, τον τυροκόμο, τον οινοπαραγωγό – ελαιοπαραγωγό

  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.

  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.

  • Γεύματα: Που προτείνονται όμως σε φιλική τιμή.

  • Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο

  • Το κόστος της πισίνας – εάν κάνετε μπάνιο στην μεγάλη πισίνα του SPA να έχετε μαζί σας μαγιό, σαγιονάρες, πετσέτα (και σκούφο οι γυναίκες)

  • Είσοδοι στα μουσεία

Ημερήσιο Πρόγραμμα

Ημέρα 1 Ημερήσιο Πρόγραμμα

Από την γνωστή αφετηρία μας στο κέντρο της Αθήνας θα ξεκινήσουμε με το πούλμαν μας για την Πελοπόννησο.
Πρώτη σύντομη στάση μας στη γέφυρα του Ισθμού για να θυμηθούμε ιστορίες και ανέκδοτα από τη διάνοιξη του. Το πέρασμα των πλοίων από τον Ισθμό ήταν ανάγκη από την αρχαιότητα και ο Τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος γύρω στα 600 Π.Χ. σκέφτηκε πρώτος για την διάνοιξη ενός περάσματος. Κατασκεύασε δε τον ΄δίολκο’ ένα πλακόστρωτο διάδρομο επενδυμένο με ξύλα, πάνω στο οποίο γλιστρούσαν τα πλοία της εποχής αλειμμένα με λίπος. Τα τέλη που καταβάλλονταν ήταν ένα σημαντικό έσοδο για την Κόρινθο. Ο Ιωάννης Καποδίστριας εκπόνησε μελέτη για την διάνοιξη αλλά το κόστος ήταν τεράστιο για την εποχή. Τελικά η κυβέρνηση Ζαΐμη το 1882 ξεκίνησε το έργο δίνοντας την εκμετάλλευση της διώρυγας για 99 χρόνια στον κατασκευαστή στρατηγό στέφανο Τυρρ. Το έργο όμως τελικά αποπεράτωσε η εταιρεία υπό τον Ανδρέα Συγγρό το έτος 1893. Το μήκος της διώρυγας είναι 6346 μέτρα, το πλάτος 24,6 μ. και το βάθος 8 μ.
Αλλά ήρθε η ώρα για να γνωρίσουμε τα Τοπικά προϊόντα της περιοχής. Μας περιμένει ο εμπνευσμένος καλλιεργητής Βιοδυναμικής καλλιέργειας κος Μιχάλης Κοντογιάννης Δημοσιογράφος, που η κρίση του άλλαξε ριζικά τη ζωή. Θα μας μιλήσει για την αλλαγή αυτή και για τη νέα του αγάπη την εναλλακτική καλλιέργεια της πατρώας γης που απαιτεί πλήρη αφοσίωση. Σ΄ αυτό τον νέο στόχο ζωής τον συνδράμουν αποφασιστικά η σύζυγος και τα  παιδιά του. Θα δοκιμάσουμε τα προϊόντα της οικογένειας Κοντογιάννη στο καφέ Πέραμα των Ισθμίων με θέα την διώρυγα της Κορίνθου και την βυθιζόμενη μεταλλική γέφυρα που επιτέλους επαναλειτουργεί. Εκεί θα απολαύσουμε και το καφεδάκι μας.
Αμέσως επόμενος σταθμός μας είναι ο Αρχαιολογικός χώρος της Ισθμίας με το ιερό του Ποσειδώνα και τους αθλητικούς αγώνες των Ισθμίων. Στο παρακείμενο μικρό αλλά σημαντικό Μουσείο υπάρχουν ευρήματα από τα Ίσθμια και τις Κεγχρεές. Το σχεδίασε ο σπουδαίος Αρχιτέκτονας Παύλος Μυλωνάς.
Μετά την εντυπωσιακή αυτή επίσκεψη θα πάρουμε τον δρόμο προς Λουτράκι, για να καταλήξουμε μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή μεταξύ βουνού και θάλασσας, στη γαλήνη των υπήνεμων νερών της λίμνης Βουλιαγμένης που επικοινωνεί με τη θάλασσα  μέσω ενός στενού διαύλου. Φυσικά θα κάνουμε ένα μικρό περίπατο.
Πολύ κοντά βρίσκεται το Ηραίον, το ιερό της Ήρας το οποίο θα αποτελέσει και τον επόμενο στόχο μας. Αρχικά θεωρήθηκε ότι υπήρχαν 2 ναοί της Ήρας Ακραίας και της Ήρας Λιμενίας  που οικοδομήθηκαν για πρώτη φορά το 800 π. Χ. Σήμερα θεωρείται ότι ο ναός ήταν ενιαίος σε δύο τμήματα με ενδιάμεση ιερή λιμνούλα που συγκρατούσε τα βρόχινα νερά.
Επιστρέφουμε στο Λουτράκι ή κατά την αρχαιότητα ‘Θέρμαι’ για να απολαύσουμε – όσοι πιστοί, ένα ‘Θερμό’ ιαματικό μπάνιο στην μεγάλη πισίνα των εξαιρετικών εγκαταστάσεων των Loutraki Thermal Spa.Θα είναι μια αναζωογονητική εμπειρία που θα προσφέρει ευεξία και σωματική – πνευματική αρμονία σε όσους αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Όσοι προτιμήσουν την θάλασσα μπορούν κάλλιστα να κάνουν το μπάνιο τους στην παραλία του Λουτρακίου.
Οι υπόλοιποι θα απολαύσουν το καφεδάκι τους στην παρακείμενη καφετέρια..
Όμως ήρθε η ώρα για φαγητό και θα γευτούμε την ευφάνταστη κουζίνα του Σεφ Δημήτρη Πατεράκη σε μια υπέροχη τοποθεσία στο εστιατόριο Πανόραμα με θέα τη θάλασσα από ψηλά.
Στο γυρισμό για Αθήνα θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη δίολκο της Αρχαίας Κορίνθου.

Τιμές ανά άτομο

Σημειώσεις

ΜΕΝΟΥ

«Εσιτατόριο Πανόραμα»
Περίχωρα Λουτρακίου

Σε μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες της περιοχής σκαρφαλωμένο στα Γεράνεια, σε απόσταση αναπνοής από το Λουτράκι και με υπέροχη θέα στον Κορινθιακό υποδέχεται τους περαστικούς αλλά κυρίως τους τακτικούς πελάτες του το εστιατόριο Πανόραμα εδώ και 47 χρόνια με συνέπεια, ευγένεια και σταθερή ποιότητα. Μεταξύ των πολλών προτάσεων του Σεφ Δημήτρη Πατεράκη διαλέξαμε τα παρακάτω:

Μας υποδέχεται μια δροσερή αρωματική σαλάτα εποχής
Πανδαισία λαχανικών με  ρόδι, καρύδι, ντοματίνια, προσούτο, κατσικίσιο τυρί και βινεγκρέτ ροδιού
Ακολουθούν τα ορεκτικά
Μπουρεκάκια γεμιστά με  γαλοπούλα τυρί , τζατζίκι και
φέτα ραβασάκι (τηγανητή – τυλιχτή σε φύλλο με μέλι και σουσάμι)
Ακολουθεί το ‘όλα τα λεφτά’
Ριζότο άγριων μανιταριών με άρωμα λευκής τρούφας
Στη συνέχεια ένα κλασικό Ελληνικό πιάτο
Μελιτζάνες στο φούρνο με φρέσκια ντομάτα και φέτα
Και ένα φαγάκι λουκούμι για το τέλος
Χοιρινό πουγκί στη λαδόκολλα ψημένο στο φούρνο με λαχανικά και τυρί Μετσόβου
Τα πιάτα δένουν αρμονικά με το κλασικό λευκό κρασί Ροδίτη με Ασύρτικο
Για το τέλος ένας γλυκός χαιρετισμός με
Πορτοκαλόπιτα και παγωτό βανίλια χειροποίητα

 

Τιμή 25 €