Η «Καλλίκαρπη» κατά Ευριπίδη Μεσσηνία εξακολουθεί να γοητεύει μέχρι σήμερα τους περαστικούς ευζωιστές ταξιδιώτες που δοκιμάζουν τα προϊόντα της. Και είναι πολλά και ιδιαίτερα. Οι ελιές καλαμών και το κορωνέικο λάδι της, η κορινθιακή σταφίδα, τα εσπεριδοειδή, τα σύκα και τα φραγκόσυκα, το μέλι, τα μοναδικά τυριά (σφέλα) και αλλαντικά (σύγκλινο), τα βότανα του Ταϋγέτου, και τα περίφημα λαλάγγια της.
Κι ύστερα είναι οι μεταποιητές και οι εστιάτορες που μαζί με τους παραγωγούς άφησαν πίσω τις παλιές Μανιάτικες Βεντέτες συνεργάστηκαν, οργανώθηκαν και δημιούργησαν τη Γαστρονομική Κοινότητα Καλαμάτας, βάζοντας ένα καινούργιο βέλος στη φαρέτρα της τουριστικής ανάπτυξης και κάνοντας την περιοχή και γαστρονομικό προορισμό. Εμείς φυσικά δεν θα παραλείψουμε να μάθουμε για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής ανά τους αιώνες επισκεπτόμενοι τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της, αλλά και ό,τι έχει πολιτιστικό ενδιαφέρον στην περιοχή.
Ο Τίμος Πετρίδης, είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.
Μεταφορές: Με πολυτελές πούλμαν
Διαμονή: Σε επιλεγμένο boutique ξενοδοχείο στην Καλαμάτα
Γεύματα: Πρωινό
Ξεναγήσεις και εκδρομές: Όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα
Αντιπρόσωπο/Συνοδό: Έμπειρος συνοδός του γραφείου μας
Άλλο: Γευσιγνωσία λαδιού
Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.
Τέλη εισόδων: Σε μουσεία κ.λπ..
Γεύματα: 3 επιλεγμένα γεύματα με κρασί που προτείνονται όμως σε φιλικές τιμές.
Ό,τι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό/προτεινόμενο
Τέλος διανυκτέρευσης
Ξεκινάμε το ταξίδι μας από το κέντρο της Αθήνας νωρίς το πρωί και μετά από μια μικρή στάση για καφέ φτάνουμε στον πρώτο προορισμό μας που δεν είναι άλλος από την πρωτοποριακή Βιοτεχνία Παπαδημητρίου που γνώρισε στους Έλληνηες το εγχώριο Βαλσάμικο ξύδι και όχι μόνο.
Επόμενη επίσκεψη μας στο πανέμορφο Μουσείο – Πολιτιστικό κέντρο “Συλλογή Ελληνικών ενδυμασιών Βικτωρία Γ. Καρέλια” που αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη.
Για φαγητό μας περιμένουν στο Μαγειρείον Βερσαλίες για ένα θαυμάσιο πρώτο γεύμα στην πόλη.
Μετά το φαγητό θα περάσουμε από το Κάστρο για μια βόλτα πριν το ηλιοβασίλεμα με θέα τον κόλπο της Καλαμάτας.
Θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο μας δίπλα στο κύμα για την μεσημεριανή σιέστα.
Το απόγευμα και το βράδυ ελεύθερο για βόλτες στην πόλη.
Μετά από ένα όμορφο πρωινό στο ξενοδοχείο μας, θα ξεκινήσουμε την ημέρα μας με την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας δίπλα στο ποτάμι με τα πλούσια προϊόντα της περιοχής απλωμένα μπροστά μας.
Θα χαζέψουμε τα τυροκομικά, τα οπωροκηπευτικά, τα άγρια μανιτάρια αλλά και το ελαιοτριβείο της αγοράς.
Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η αλλαντοποιεία Οικονομάκου που θα μας μυήσει στα ιδιαίτερα αλλαντικά της περιοχής και θα κάνουμε και μια μικρή γευσιγνωσία.
Αλλάζουμε αντικείμενο όμως και η επόμενη σημαντική επίσκεψη μας είναι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας με τα πλούσια ευρήματά του. Το Μουσείο βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων που στέκει αγέρωχη από το 1050 και απ’ όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1821. Δεν χάνουμε την ευκαιρία να την επισκεφτούμε.
Συνεχίζοντας τον περίπατό μας στο κέντρο της πόλης θα περάσουμε από την Μαντινεία, το μαγαζί με τους τυροκομικούς θησαυρούς του Νομού και το πιο μοντέρνο Liquid Store ένα Deli με κρασιά, ποτά, ζυμαρικά παστέλια και άλλα πολλά.
Κατηφορίζοντας θα περάσουμε από την πλατεία 23ης Μαρτίου με τα εμπορικά μαγαζιά της με τα ασπροκεντήματα και θα φτάσουμε στον Ζαχαροπλαστείο – Φούρνο Αφών Σουρέα που εμπιστεύονται οι παλιοί με τα ονομαστά λαλάγγια του. Εδώ θα μάθουμε τα πάντα για την ιστορία του ξακουστού αυτού εδέσματος και θα το γευτούμε κιόλας.
Κατόπιν θα ανηφορίσουμε προς το Μοναστήρι των Καλογραιών για να μάθουμε από πρώτο χέρι για την υφαντουργία και τα μεταξωτά του τόπου.
Γεμάτοι από τις εικόνες του εμπορικού κέντρου της πόλης, θα καταλήξουμε για φαγητό στο παραδοσιακό «όπως παλιά» μεζεδοπωλείο Θίασος για το σχετικό γαστρονομικό γλέντι.
Μετά το φαγητό το πούλμαν μας θα μας περιμένει για να μας συνοδεύσει στο ξενοδοχείο μας για την μεσημεριανή σιέστα
Το απόγευμα και το βράδυ ελεύθερο για βόλτες στο κέντρο της πόλης.
Μετά από το γνωστό πρωινό στο ξενοδοχείο θα ξεκινήσουμε την ημέρα με ένα πέρασμα από την Βιοτεχνία Γκόνου με τα υπέροχα Καλαματιανά μαντήλια του.
Θα ακολουθήσει μια γευσιγνωσία λαδιού στο Τροφοπολείο 51 με τον έξπερ του είδους κο Γιώργο Κοντέλα.
Στη συνέχεια θα περάσουμε με το πούλμαν από το λιμάνι, την κεντρική πλατεία και το πάρκο σιδηροδρόμων για έναν τελευταίο χαιρετισμό.
Θα καταλήξουμε για φαγητό στο κορυφαίο Εστιατόριο Κάρδαμο και μετά το φαγητό θα περάσουμε από το διπλανό ζαχαροπλαστείο Αθανασίου για ανεφοδιασμό για την επιστροφή στην Αθήνα.
Για περισσότερες επιλογές και πληροφορίες καλέστε 210 9618889 ή στείλτε μας μήνυμα εδώ
ΜΕΝΟΥ
«Βερσαλλίες»
(Παρασκευή μεσημέρι 05.12)
Μαγειρείον
Φανταστείτε τους κήπους στις Βερσαλλίες. Ε, αυτό το μαγειρείο δεν έχει καμία σχέση με το όνομά του, έχει όμως ιδιοκτήτες με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και υψηλή αισθητική. Ο Σεφ Γιάννης Κούμανης έχει δημιουργήσει ένα μοντέρνο μαγαζί με τη σύντροφό του Μαρία. Μας περιμένουν με τις κατσαρόλες και τα ταψιά των νόστιμων μαγειρευτών τους με εποχικά τοπικά υλικά.
Θα δοκιμάσουμε
Άγρια χόρτα
Γκεσλεμέδες
Καβουρμάς με αυγά μάτια κρεμμύδια και πιπεριά
Μπάμπω (μείγμα χοιρινό με μοσχάρι στο φούρνο με πατάτες)
Τσιγεροσαρμάδες
Ουρά μοσχαρίσια κοκκινιστή
Κόκκινο πολυποικιλιακό κρασάκι χύμα της περιοχής
Μουσταλευριά και μήλο βραστό με γρεναδίνη
Τιμή 22 €
«Θίασος»
(Σάββατο μεσημέρι 06.12)
Καφενείο Μεζεδοπωλείο
Ο Θίασος είναι ένα καφενείο-ουζερί, όπου το φαγητό, γίνεται αφορμή για επικοινωνία! Ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος «ξυπνά» τις μνήμες που έχει ο καθένας και η απόλαυση του φαγητού περνά σε μια άλλη διάσταση, γίνεται μυσταγωγία.
Δίνεται έμφαση στην εποχικότητα των τροφίμων, δηλαδή το μαγείρεμά τους την εποχή όπου η φύση τα προσφέρει, όπως επίσης και στην εντοπιότητα, τα προϊόντα που προσφέρονται να είναι γεννήματα της μεσσηνιακής γης.
Σε όλα αυτά θα προσθέσουμε και τη ζεστασιά της ξυλόσομπας και των ανθρώπων, που ολοκληρώνει την απόλαυση.
Θα μοιραστούμε
Ένα καλωσόρισμα με ελιές Καλαμών
Φάβα με ροβίτσα
Ντολμαδάκια γιαλατζί με ξινολάπαθα, σφέλα και φιστίκι
Μαυρομάτικα με σπανάκι και μυρωδικά
Πιτάρια με φέτα, σπανάκι, μυρωδικά και ξύσμα πορτοκαλιού
Χοιρινό με κυδώνια και γλυκοπατάτα
Γουρουνοπούλα με πατάτες φούρνου
Κρασί χύμα λευκό τοπικό
Χαλβάς με φυστίκι και πορτοκάλι
Τιμή 22€
«Κάρδαμο»
(Κυριακή μεσημέρι 07.12)
Comfort Cuisine
Από το 2010 τα τρία αδέρφια ο Σπύρος, ο Ντίνος και ο Τάκης, φροντίζουν γαστριμαργικά την πόλη σε ένα φιλικό οικογενειακό περιβάλλον με αυθεντικές Ελληνικές γεύσεις ολίγον πειραγμένες και χρήση τοπικών προϊόντων.
Για εμάς σήμερα ετοίμασαν
Ψωμί προζυμένιο αργής ωρίμανσης χωριάτικο & βιολογικό ελαιόλαδο
Σαλάτα με ψητά φασολάκια, παξιμάδι χαρουπιού, ντοματίνια, κρέμα σφέλας και βινεγκρέτ ντομάτας
Χορτόπιτα με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο, ξινομυζήθρα και μυρωδικά
Πατάτες τραγανές με κρέμα καπνιστού τυριού, χοιρινό παστό και αυγό
Μελιτζάνα Ιμάμ με κρέμα γιαουρτιού με κύμινο, βασιλικό και φουντούκι
Παστίτσιο με μπουκατίνι, μοσχαράκι μπρεζέ και μπεσαμέλ γραβιέρας
Κότσι χοιρινό με σάλτσα πορτοκάλι, μέλι και κρέμα σελινόριζας
Κρασί εμφιαλωμένο Τοπικό λευκό
Τιμή 28 €